fotos_f3.gifoude wapen De Geschiedenis
Omstreeks 1900 waren er in Ankeveen 4 cafés te weten het café van Willem van Bree, op deze plek is nu restaurant de Veensche Plas, café Het Polderhuis, op deze plek is nu Japans restaurant Osaka, café De Uitkijk, op deze plek staan nu 2 woningen Hollands end 1 en 2 en het café van Jacob Hagen, Het Wapen Van Ankeveen.

Dit waren sombere ruimtes met een bescheiden buffet, wat houten tafels, stoelen en een grote potkachel. Via een loket kon je dan je jonge of klare bestellen om deze dan staand te drinken. Dit was een halve cent goedkoper dan wanneer je verder naar binnen liep en ging zitten.

De cafés waren vaak eigendom van de plaatselijke timmerman-aannemer, bakker of sluiswachter die deze in combinatie met hun bedrijven runden. In begin jaren dertig kwam er nog een vijfde café bij van Toon van Vliet onder de naam café ’t Centrum, later bekend als de cafe “De 3 sneetjes”, restaurant ’t Vierde en nu als restaurant “Pan en koek”.

Café Het Wapen van Ankeveen heeft gelukkig zijn tijd doorstaan. Met de oude eigenaren van dit café: Jacob Hagen, Bertus Hagen, Anton Koster, Cor de Jong, Wim de Jong, Cock de Jong. In 1999 namen de kleinzonen van Cor en Grad de Jong, Martin en Stefan van Houten, het cafe over van zoon Wim de Jong. Na een samen werking van 11/2 jaar gingen de gebroeders uit elkaar. Martin is zijn eigen klusbedrijf begonnen en nu al ruim 8 jaar runt Stefan het café bedrijf.

Verbouwingen, verbeteringen en herstelwerkzaamheden hebben het uiterlijk van het pand niet veranderd. Binnen is in de loop der jaren veel veranderd, de laatste grote verbouwing rond 1979. Daarna zijn we wel met de tijd mee gegaan , maar de gezellige bruine café sfeer is gebleven.